Ystävänpäivänä järjestetty konsertti saavutti suuren suosion ekaluokkalaisten ja vähän isompienkin kuulijoiden parissa.
”Täyden kympin konsertti! Sekä ope että oppilaat nauttivat joka hetkestä. Tehkää tästä perinne!”
”Arvostan todella paljon, että järjestätte tällaista. Tämän eteen oli nähty vaivaa. Konsertti toi hyvän mielen meille kaikille, niin oppilaille kuin myös meille luokan aikuisille. Kiitos!”
”Lisää tällaisia! Etäyhteys oli kiva tapa päästä konserttiin täältä kauempaakin. Tämä oli kulttuurikasvatusta parhaimmillaan.”
Näillä sanoilla opettajat kuvailivat luokkiensa tunnelmia virtuaalisestikin järjestetyn Ystävien konsertin palautteessa. Ystävien aapisen lauluista koostuva konsertti soi Musiikkitalolla Helsingissä ystävänpäivänä 14.2.2023.
Varataanko Musiikkitalo?
Ensimmäinen ajatus aapisen omasta konsertista syntyi jo keväällä 2019, kun Sanoma Pron markkinointipäällikkö Jonna Palo kuuli ensimmäisen kerran tulevan aapisen lauluja.
− Aapisen upea musiikki herätti heti tunteita. Aloimme miettiä, miten voisimme tuoda oppilaat yhteisen musiikkikokemuksen äärelle ja saada heidät innostumaan oppimisesta lisää laulujen avulla. Sitten ajatus konsertista tuli mieleen, Palo muistelee.
Suunnittelu lähti heti käyntiin, mutta konserttia päätettiin siirtää vuodella, jotta oppilaat ehtivät tutustua paremmin lauluihin. Pian maailma kuitenkin muuttui, ja livetilaisuutta ei ollut mahdollista toteuttaa kokoontumisrajoitusten vuoksi.
− Jotain hyvää konsertin siirtymisessä kuitenkin oli. Ystävien aapisen laulut muodostuivat oppilaille rakkaiksi, ja muutamassa vuodessa virtuaalilähetysten tekniikka edistyi ja yleistyi, Palo kertoo.
Suunnitelmia ja valmistautumista suurella sydämellä
Ystävien aapisen laulut ovat Jyri Sariolan sävellyskäsialaa. Kun Sariola viisi vuotta sitten teki lauluja uuteen aapiseen, ei hän olisi voinut uskoa, että pääsisi esittämään niitä näin suurelle yleisölle ja vieläpä arvostamaltaan Musiikkitalolta käsin. Konsertissa Sariola toimi Kaverit-orkesterin johtajana ja rumpalina.
Sariola hioi laulujen sovituksia huolellisesti. Hän myöntää myös jännittäneensä konserttia varsinkin sen jälkeen kun kuuli, kuinka paljon virtuaaliyleisöön oli ilmoittautunut luokkia.
− Kun konsertti viimein alkoi, tunnelma oli valtavan koskettava. Pitkän ja huolellisen suunnittelun jälkeen olimme viimein lavalla taitavien muusikoiden, lapsikuoron ja tarinat taitavasti kertoneen Vuokko Hovatan kanssa. Ja koko Musiikkitalon yleisö lauloi mukana, Sariola muistelee.
− Vaikka olin saanut jo aikaisemmin opettajilta positiivista palautetta lauluista, viimeistään konsertissa sen ymmärsi, kuinka merkittävässä roolissa laulut ovat oppimisessa.
Kuoro kruunasi konsertin
Ammattimuusikoiden lisäksi konsertissa esiintyi Sunan koulun kuoro 22 oppilaan voimin. Monessa palautteessa kehuttiin pienten kuorolaisten heittäytymiskykyä ja esiintymistaitoja.
Kuoronjohtajana toimiva Tiina Raula kertoi kuoron harjoitelleen lauluja muutaman viikon ajan Sariolan lähettämien instrumentaaliversioiden kanssa. Ennen konserttia kuoro myös treenasi yhdessä Jyrin ja solistina laulaneen Maija Sariolan kanssa.
− Loppu onkin suurta ihanaa konserttihumua. Yhä edelleen minua lämmittää kun muistan, miten kauniisti bändi ja kaikki konserttia järjestävät aikuiset huomioivat kuoron lapset. Laulut soivat rohkeasti suoraan sydämestä. Tämä konsertti tehtiin yhdessä isosti, aidosti ja oikeasti. Lapset saivat olla tärkeitä – niin kuorossa, yleisössä Musiikkitalolla kuin virtuaaliyleisössäkin, Raula summaa.
Konserttiin uudelleen vaikka päivittäin
Ystävänpäivänä konsertin äärelle kerääntyi valtava määrä oppilaita. Musiikkitalolla paikan päällä oli 10 arvonnassa konserttipaikan voittanutta luokkaa. Näiden 220 oppilaan lisäksi virtuaalilähetyksen äärellä oli varovaisten laskelmien mukaan jopa 62 000 silmäparia. Kyselytutkimuksemme mukaan jokaisen virtuaalilinkin takana oli keskimäärin 20 oppilasta.
Konserttitallenteen avulla konserttikokemukseen voi palata niin usein kuin mieli tekee.
Palkittu lastenkirjailija Anneli Kanto kirjoitti konsertissa esitetyt tarinat, ja teimme niistä myös näytelmäversiot. Tekstejä voi esittää erikseen pieninä ja lyhyinä näytelminä, tai yhdistellä vaikka kaikki kuusi näytelmää yhdeksi, pitemmäksi näytelmäksi. Jokaisen näytelmän lopussa on lauluvinkki Ystävien aapisen lauluista. Vuoden 2023 konsertin tallenne ja näytelmäversio löytyvät täältä ».
Järjestämme uuden, tällä kertaa Ystävien lukukirjan lauluista koostuvan konsertin ystävänpäivänä 14.2.2024 Musiikkitalolla. Järjestä oma konsertti virtuaalisesti luokassasi joko suorana tai tallenteena sopivana ajankohtana.