3

Opevinkit

Alakoulun opevinkit lukuvuoden alkuun

Poimimme oppimateriaalisarjoistamme innostavia vinkkejä uuden lukuvuoden alkuun.

Äidinkieli

Innosta luokkasi laulamaan!

Kuuntele tästä Jyri Sariolan säveltämä ja Arttu Hartikaisen sanoittama Ystävien aapisen laulu Nyt alkaa koulu. Mistä se kertoo? Millainen olo sinulla oli ensimmäisenä kouluaamuna?

Vuorovaikutustaitojen harjoittelua

Ystävien aapisen Kolmen suora -pelissä pääsee haastamaan luokkakaverin ja harjoittelemaan vuorovaikutustaitoja.

Kynänkesytystä ja lukupuuhaa

Onko oppilaan kirjoitustapa villiintynyt kesän aikana? Jotta kirjoittaminen lähtisi taas hyvin käyntiin, Ystävien lukukirjan Eriyttäminen, arviointi ja lisämateriaali -paketista löytyy käsialaa rauhoittava motoriikkaharjoitus. Tämän jälkeen oppilas voi kirjoittaa kesäkehykseen mukavimmat lomamuistonsa.

Voit tulostaa oppilaille myös lukupäiväkirjoja, joihin voi merkitä, kuinka monta kirjaa oppilas luki kesän aikana. Tulostettavilla kirjasuosituksilla oppilas voi vinkata lomalla lukemiaan hyviä kirjoja luokkatovereille.

Kirjoita vuoropuhelu kesän tapahtumista

Kesälomalla on saattanut tapahtua yllättäviä kohtaamisia. Huima 3 Digiopetusmateriaalissa on valokuva yhdestä tällaisesta kohtaamisesta. Kirjoittakaa siitä vuoropuhelu.

Kivoja kesämuistoja

Koulun alkaessa on mukava muistella kesää. Oppilaat voivat kertoa kesämuistojaan Huima 4 Digiopetusmateriaalin hauskan harjoituksen avulla. He voivat myös kysellä luokkakavereidensa kesäkuulumisia Huima 4 Kirjoitustaidon bingopohjan avulla ja kirjoittaa niistä virkkeitä.

Jännittävä kuunteluvisa

Salla Simukan kirjoittaman ja lukeman tekstin kuuntelu kestää kolme minuuttia. Hauska visa sisältää kahdeksan kysymystä, ja mukana on Haluatko miljonääriksi -pelistä tuttuja elementtejä: oljenkorret, kysy yleisöltä ja fifty–fifty, joka poistaa kaksi väärää vaihtoehtoa. Uusi koulu -kuunteluvisa löytyy Välkky 5 -opetusmateriaalin demosta: isolla näytöllä ylhäältä ja pienellä näytöllä vasemmalta kolme poikkiviivaa -painikkeen takaa.

Tutustu luokkakavereihin

Jatkuuko opiskelu tutussa luokassa vai olisiko pieni tutustuminen luokkatovereihin paikallaan? Välkky 5 antaa mainiot ohjeet uudessa luokassa aloittaville: esittele itsesi kolmen sinulle tärkeän esineen avulla.

  1. Piirrä tai valokuvaa esineet tai tuo ne kouluun.
  2. Aloita kertomalla, mitkä kolme esinettä valitsit.
  3. Esittele esineet yksi kerrallaan. Kerro, miksi valitsit juuri ne.
  4. Lopeta esityksesi yhteenvedolla. “Nämä esineet ovat minulle tärkeitä. Nyt tiedät, että…”

Matkustakaa tulevaisuuteen

Kesällä kasvetaan ihan hurjaa vauhtia! Asettautukaa aikakoneeseen ja hurauttakaa vielä kaksikymmentä kesää tulevaisuuteen. Välkky 6 S2-harjoituskirjan hulvattomassa tehtävässä oppilaat pääsevät kirjoittamaan kuvauksen itsestään aikuisena. Lopuksi luokkakaveri voi antaa palautetta kuvauksesta.

Kielet

Englanti

Koulun aloittaminen ja uuteen kieleen tutustuminen on jännittävää. Come with me! -ötökkäystävysten kanssa on hauska ottaa ensiaskeleita englannin kielen maailmaan. Tutustumisen voi aloittaa Bob-kimalaisen kanssa väreistä ja numeroista värittämällä mysteerikuvan.

Kolmannelta luokalta eteenpäin englantia opiskellaan seikkailuhenkisen Emman ja hänen ystävien kanssa leikkejä unohtamatta. Kesän aikana oppilailta on voinut unohtua edellisvuonna opitut sanat. Sanaston kertaaminen on hauskaa erilaisilla leikeillä:

  • Buzz: Oppilaat muodostavat piirin ja sopivat opettajan kanssa, mikä numero on BUZZ, esimerkiksi seitsemän. Oppilaat laskevat englanniksi yhdestä kymmeneen siten, että jokainen oppilas sanoo vuorollaan seuraavan luvun. Seitsemän kohdalla oppilas sanoo ”Buzz” ja menee kyykkyyn. Hän on pois pelistä. Laskeminen etenee piirissä, kunnes jäljellä on vain yksi pelaaja. Peliä voidaan pelata myös täysillä kymmenillä kymmenestä sataan sekä viikonpäivien, kuukausien tai aakkosten luettelulla.
  • Etanahippa/Snailtag: Yksi oppilaista on etana piirin keskellä. Etana lähtee hitaasti kohti jotakuta oppilasta kädet tuntosarvina. Etanan jahtaama oppilas voi kääntää etanan sanomalla sovitun aihepiirin sanan englanniksi. Etana kääntyy kohti seuraavaa oppilasta. Jos oppilas ei ehdi sanoa sanaa ennen kuin etana tulee koskettamaan, hän tulee keskelle hipaksi.
  • Lattia on laavaa / Floor is lava: Opettaja keksii verbin, jolla liikutaan luokassa tai salissa: Let’s jump, let’s walk, let’s run. Sitten opettaja keskeyttää sanomalla ”The floor is lava!” Silloin oppilaiden täytyy äkkiä kiivetä jonnekin pois lattialta. Kun kaikki ovat nousseet pois lattialta, opettaja sanoo: Safe again! Jatketaan liikkumista eri tekemisiä tehden.
  • Fifty on fifteen? Numeroiden kertaaminen on hauskaa parin kanssa. Come with me! 3 -oppimateriaalin monisteen avulla molemmat oppilaat pääsevät sanomaan ja kuuntelemaan numeroita.
  • Kivileikki/Stones: Tarvikkeet: liina tai viltti. Musiikin soidessa oppilaat kävelevät ympäri luokkaa. Kun musiikki pysähtyy, oppilaat menevät lattialle ”kiviksi” ja laittavat silmänsä kiinni. Opettaja peittää yhden oppilaan liinalla tai viltillä. Hän pyytää muita oppilaita seisomaan ja katselemaan ympärilleen. Kuka luokkakavereista puuttuu? Stand up, please. Look around. Who’s missing? Kun oppilaan nimi sanotaan, opettaja nostaa viltin. Kaikki oppilaat sanovat: Hello, Maija. Kivenä ollut Maija vastaa. Hi!
  • Kenen penaali tämä on? / Whose pencil case is this? Opettaja kerää oppilailta heidän penaalinsa. Hän näyttää yhtä kerrallaan ja kysyy: Whose pencil case is this? Oppilaat arvaavat: Minna’s. Jos oppilaat ovat todella tuttuja toisilleen, opettaja voi näyttää dokumenttikameran avulla jokaisen käsialaa tehtäväkirjasta kysyen: Whose book is this? Oikein arvanneet saavat pisteen.
  • Kuka puhuu, sokkopiiri / Who’s speaking? Tarvikkeet: liina. Oppilaat muodostavat piirin. Keskellä sokkona oleva oppilas pyörii yhteen suuntaan ja piirissä olevat oppilaat vastakkaiseen suuntaan. Sokko sanoo: Stop! Hän osoittaa eteensä ja kysyy esimerkiksi: Do you have a frog? Sokon osoittama oppilas voi vastata Yes, I do. / No, I don’t. Hän yrittää muuttaa ääntään, ettei sitä tunnista. Sokko arvaa, kuka vastasi. Jos arvaus on oikein, sokko vaihtuu.
  • Meillä on jotain yhteistä / We have something in common: Mitä samanlaista oppilailla on keskenään? Oppilaat miettivät pareittain ja kertovat luokalle: We have pink schoolbags. We have two brothers. We have green hoodies. We have black pants.
  • Minä olen, minulla on / I am, I have: Oppilaat seisovat piirissä. Oppilaat menevät vuorotellen piirin keskelle ja kertovat ja esittävät liikkeillä, millaisia he ovat ja mitä heillä on. Esimerkiksi I am tall. I have a dog. Muut oppilaat esittävät perässä ja toistavat lauseen yksikön kolmannessa persoonassa. She is tall. She has a dog.
  • Spell my name / Tavaa nimeni: Oppilaat kävelevät luokassa musiikin soidessa. Kun musiikki lakkaa, oppilas antaa tavaustehtävän lähimmälle oppilaalle käyttäen omistusmuotoja: How do you spell my/your/his/ her name? Pari vaihtaa rooleja kerran ja leikki jatkuu.

Ruotsi

Osaavatko oppilaasi jo ruotsia? Allihopa! -sarjan kertauspelissä oppilaat heittävät noppaa ja etenevät valitsemansa reitin mukaan. Ruuduissa oppilaat toimivat ohjeiden mukaan ja keräävät pisteitä. Jos osaa ruudun asian, saa yhden pisteen. Sinireunaisista ruuduista saa kaksi pistettä. Eniten sovitussa ajassa pisteitä kerännyt voittaa.

Ruotsin opiskelun aloittavien kanssa voitte tutustua uuteen kieleen Katapult 1 -oppimateriaalin monisteen avulla.

Matematiikka

Kohti uutta lukuvuotta

Lue oppilaille Millin terveiset koulun alkuun.

Milli johdattelee oppilaasi tarinallisesti matematiikan maailmaan!

Millissä jokaisen jakson alkuun liittyy tarina, joka sitoo matematiikkaa arkielämään ja saa hahmot elämään lasten mielissä. Alkuopetuksessa tarina löytyy lisäksi jokaisesta oppituntiluvusta. Kuunnelkaa luokassa lukuvuoden aluksi myös mukaansatempaavat kehyskertomukset, jotka löytyvät 1A-, 2A-, 3A- ja 5A Digiopetusmateriaalien sisällysluettelosivulta Heino-pöllöä klikkaamalla.

Vinkit oppitunneille

Milli 1A -oppikirjassa on nyt tarjolla entistäkin monipuolisempaa harjoittelua! Tutustu Millin Digikouluun ja ota se oppilaiden kanssa veloituksetta käyttöön Arttu-sovelluksen avulla. Tulosta tästä moniste, joka soveltuu ensimmäisille oppitunneille. Lisää monisteita löydät digiopetusmateriaalin Monisteet-välilehdeltä.

Milli 2A -oppikirjan pariin siirryttäessä voidaan kerrata ensimmäiseltä luokalta tuttuja Milli-tehtävätyyppejä tulostettavien monistetehtävien avulla. Tehtävät tukevat alkuun pääsemistä, jos Milli-sarja on oppilaille uusi tai pieni muistinvirkistys on paikallaan kesän jälkeen.

Milli 3A -kirjassa otetaan haltuun loputkin kertotaulut. Voitte harjoitella jo opittuja kertotauluja toiminnallisen N-Y-T-pelin avulla sijoittamalla kerrottavan luvun paikalle haluamanne luvun!

Milli 4A -oppikirjan voi startata vauhdikkaasti Matikkaralli-pelillä. Pelin lomassa tulee kerrattua lukukäsitettä ja lukujen ominaisuuksia.

Milli 5A -kirjassa jatketaan jakolaskujen harjoittelua, ja automatisoituneesta kertolaskutaidosta on silloin hyötyä. Kertotauluja voitte kerrata kesän jälkeen esimerkiksi Ruudun valtaus -pelin avulla.

Milli 6A -oppikirjan projektiaukeamiin on saatavilla yhteistoiminnalliset ongelmanratkaisukortit, joiden avulla kehitetään ajattelun taitoja. Kokeile korttisarjoja tästä ja tulosta lisää eritasoisia ongelmia Digiopetusmateriaalin monisteista.

Ympäristöoppi

Tavaran uusi elämä

Kierrätys ja uusiokäyttö ovat tärkeitä ympäristöystävällisiä tekoja. Katsokaa ensin Kätkö-sarjan roskienlajittelu-video ja järjestäkää sen jälkeen lajittelukisa joukkuekilpailuna. Luokan, käytävän tai salin toisessa päässä on kierrätysroskikset. Kullakin joukkueella on pussit, joissa on kortteja kierrätystavaroista. Joukkueen oppilaat ottavat vuorotellen pussista kuvan ja juoksevat roskiksille lajittelemaan tavaran. Voittajajoukkue on se, joka saa ensimmäisenä lajittelun tehtyä. Tarkistakaa lopuksi, menivätkö roskat oikeisiin laatikoihin.

Taukojumppa

Taukojumppa kannattaa ottaa hyväksi tavaksi heti lukuvuoden alusta alkaen. Kätkö 1:n Keho ja mieli -aloitusruno sopii mainiosti tähän tarkoitukseen. Löydät alla oleviin sanoihin sopivat jumppaliikkeet täältä.

Pää on ihmisen huippujuttu, nenä on sulle varmaan tuttu.
Korvat ne heiluu reunoilla pään, silmillä katson ja ihmeitä nään.
Suussa on sinulla hampaat ja kieli, aivoissa asuu ihmisen mieli.
Varpaita, sormia, ja yksi napa, kädessä kasvaa voimahaba.

Tulostettavat lukujärjestykset

Konkreettinen paperinen lukujärjestys auttaa oppilasta jäsentämään uuden lukuvuoden työjärjestyksen. Tulosta oppilaillesi lukujärjestys, jossa oppimateriaaleista tutut hahmot ilahduttavat kouluviikon aikataulua.

Sivulta voit myös tulostaa alakoulun oppimateriaaliemme kannet helposti sarjakohtaisesti, jos haluat hyödyntää kotitehtävien merkinnässä taululle kiinnitettäviä kirjojen kansia.

Näppäriä askarteluvinkkejä

Postipossu

Uusiin luokkakavereihin tutustuminen tai opettajalle lomasta kertominen on vieläkin jännempää, kun kirjeen saa pudottaa veikeään postilaatikkoon! Postipossun askarteluun voi osallistua koko luokka, tai voit tehdä sen valmiiksi oppilaiden käyttöön.

Jäätelöpuikko-naulakkomerkit

Naulakkomerkkejä tarvitaan heti ensimmäisistä koulupäivistä lähtien. Värikkäiden jäätelöpuikko-naulakkomerkkien askartelun lomassa muistellaan mennyttä jäätelökesää.

Milli-läksymerkki

Oppilaan oma läksymerkki auttaa muistamaan, mitä tuli kotiläksyksi. Poimi askarteluohje Milli-läksymerkin tekoon.

Milli-robotti luokan seinälle

Koko luokan askarteluprojektiksi sopii Milli-robotti. Jokainen voi tehdä oman robottinsa tai luokka voi rakentaa vaikka oman maskottirobotin. Vain mielikuvitus on rajana!

Ötökkähahmot

Uusiin luokkatovereihin voi tutustua askartelemalla Come with me! -ötökkähahmoja. Oppilaat voivat pohtia, ovatko he samanlaisia kuin ahkera Annie, lempeä Bob tai seikkailunnälkäinen Liam. Ötökkähahmoja voi myös tuunata uusiksi ja kehittää niille täysin uudet luonteenpiirteet. Hahmojen avulla oppilaat voivat tutustua luokkatovereihinsa esittäytymällä ja kyselemällä kuulumisia – ehkä jopa englanniksi.

Käsinuket

Käsi- ja sorminukkeja voi käyttää monenlaisissa opetustilanteissa. Tuttujen hahmojen avulla on mukava harjoitella tunne- ja vuorovaikutustilanteita. Tulosta käsinukkejen askarteluohjeet Ystävien aapisen hahmoihin ja ympäristöopin Kätkö-sarjan hahmoihin. Yhteistyökumppanimme valmistavat myös alakoulun sarjojen hahmoista käsinukkeja ja sormenukkeja, joita voit tilata suoraan heidän verkkokaupasta.

Esiopetus

Aamujumppalaulu

Esiopetuksen uusi Ystävien eskari -oppimateriaali pääsee tänä syksynä ensimmäistä kertaa käyttöön. Ystävien eskarissa on mukaansatempaavia lauluja. Tämä Aamujumppa-aloituslaulu sopii kuunneltavaksi myös isompien lasten kanssa:

Päivitetty 26.6.2023

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Opevinkit

Alakoulun omat lukujärjestykset

Käyttöönoton tuki

Käyttöönoton vinkit alakoulun opettajille

Askarteluvinkit

Askarteluvinkki alakouluun: auringonkukkia kierrätysmateriaalista