3

Tekijämme

Tutustu Quest-sarjan tekijöihin

Tutustu lukion englannin Quest-sarjan tekijöihin.

Anu Blomberg, Lumon lukio
Kielet ja ilmaisun voima ovat aina kiinnostaneet minua. Yliopistossa opiskelin englannin ja kasvatustieteen lisäksi saksaa, ruotsia ja viestintää. Mielestäni opettaminen on ennen kaikkea ihmisläheinen ja luova ammatti – lukiossa nuorten hienosta energiasta pääsee osalliseksi opettajakin. Olen tottunut tekemään omaa materiaalia kursseilleni, lähinnä tutustuttaakseni opiskelijoita ajankohtaisiin, autenttisiin teksteihin ja kuviin mediassa. Olen työssäni kehittänyt myös suullisia harjoituksia, joiden avulla kaikentasoiset opiskelijat oppivat tehokkaasti uutta aihealueen sanastoa. Oppimateriaalityöryhmään liittyminen kiehtoi minua etenkin mahdollisuutena työstää suurempia kokonaisuuksia yhteistyössä kollegoiden ja kustantamon kanssa. Yhteinen ponnistuksemme onkin ollut antoisa kokemus, ja olemme saaneet hyödynnettyä työryhmämme jäsenten yksilölliset vahvuudet ja mielenkiinnon kohteet joustavasti. Itseäni viehättää oppimateriaaleissa erityisesti tarinallisuus ja visuaalisuus tehtävien voimavarana. Uskon molempien edistävän tehokkaasti opiskelijoiden motivaatiota, ajattelua ja oppimista. Jo muinaisina aikoina tarinoita kerrottiin nuotion hehkussa. Erinomaisten tekstien ja puhuttelevien tarinoiden voima on ikiaikaista. Ilokseni voin todeta, että Quest tarjoaa käyttäjilleen vastaavaa vahvan läsnäolon ja pohdiskelun lämpöä oppimistilanteissa.

Tuija Haapala, Järvenpään lukio
Olen Tuija Haapala, englannin ja ruotsin lehtori Järvenpään lukiosta. Olen toiminut lukion opettajana Järvenpäässä lähes 30 vuotta. Tietotekniikan käyttö kielenopetuksen rikastuttajana ja opiskelijat, joiden oppimista hidastavat oppimisvaikeudet, ovat olleet sydäntäni lähellä. Olen toiminut lukiossani muun muassa Moodle-vastaavana ja erityisen tuen koordinaattorina. Olen myös opettanut useamman vuoden ajan englannin tukiryhmiä. Minulle tuottaa iloa, kun opiskelija pääsee etenemään opinnoissaan vaikeuksista huolimatta ja saavuttaa omat tavoitteensa.

Emmi Asuintupa, Kokkolan aikuislukio
Englannin kieli ja kulttuuri tulivat elämääni rytinällä, kun olin 9-vuotias. Tätini oli tuolloin kimpassa chicagolaisen miehen kanssa, ja vietimme lukuisia lomia yhdessä. Lomat olivat varsinaisia kielikylpyjä: päivällispöydässä puhuttiin kohteliaasti englantia, jotta setä tuntisi olonsa kotoisaksi. Keskityin uteliaana kuuntelemaan, mitä aikuiset puhuivat keskenään. Samaan aikaan ystävystyin naapuriin muuttaneen, amerikkalaista koulua käyneen tytön kanssa. Teimme yhdessä lukuisia havaintoja kielistä varsinkin silloin, kun ymmärsimme toisiamme väärin ja mietimme, missä kommunikaatiokatkos tapahtui. Kun sain harjoitella englantia turvallisessa ympäristössä, kiinnostuin niin kielestä, kommunikaatiosta kuin uuden vieraan kielen haasteellisuudesta. Tiesin jo nuorena, että tulisin viemään tätä mielenkiintoa eteenpäin ammatiksi asti. Tulevaisuuden suunnitelmat selkenivät lukiossa, ja valmistuttuani kieltenopettajaksi en ollut valmis ottamaan töitä vastaan mistään muualta kuin lukiosta. Se on vaatinut lukuisia muuttoja työn perässä, mutta työ itsessään on palkitsevaa ja tarjoaa juuri sopivasti haastetta. Oppimateriaalin tekemisestä aloin haaveilla heti, kun arki opettajana oli asettunut uomiinsa. Tiesin, että se antaisi mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia kollegoiden kanssa ja tutustua lukion opetussuunnitelmaan vielä aiempaa syvemmin sekä toisi varmuutta omiin pedagogisiin ratkaisuihin. Tilaisuus oppikirjailijaksi tulikin, kun sain tietää, että Edita suunnitteli uutta lukion englannin materiaalia. Tartuin ennakkoluulottomasti tähänkin haasteeseen.

Tero Korhonen, Järvenpään lukion aikuislinja
Minulla on noin kahden vuosikymmenen mittainen kokemus kieltenopettajan työstä. Olen aina ollut kiinnostunut uuden oppimisesta ja ammatillisesta kehittymisestä, koska niiden avulla voi helposti lisätä omaa työhyvinvointia ja ylläpitää innostusta omaa työtä kohtaan. Aiemmin olen esimerkiksi tehnyt kieltenopetukseen liittyvän väitöstutkimuksen. On ollut hienoa oppia uutta myös oppikirjailijana ja päästä laatimaan oppimateriaalia, joka kunnioittaa perinteitä, mutta tarjoaa käyttäjilleen myös uusia näkökulmia englannin opiskeluun. Opetuksen näkökulmasta minulle on tärkeää, että käytössä oleva oppimateriaali taipuu opettajan käsissä monenlaisiin pedagogisiin ratkaisuihin. Minua kiinnostavat erilaiset kieltenopiskelijat sekä heidän identiteettinsä ja toimijuutensa vahvistaminen kieltenopiskelun puitteissa niin aikuislukiossa kuin nuorille suunnatussa lukiokoulutuksessakin.

Riitta Lumenhelmi, Kuopion klassillinen lukio
Rakastuin englannin kieleen nuorena kuunnellessani englanninkielistä musiikkia.  Muistan vieläkin monien laulujen sanat ulkoa tuolta ajalta. Opin samalla vahingossa monenlaisia kielenoppimisessa tärkeitä taitoja, kuten asioiden painamista muistiin, luovaa ajattelua, kaavojen tunnistamista, kuullun erottelua ja monia muita. Ihmisen käyttäytymisen ja ajattelun ymmärtäminen herättää minussa samanlaisia tunteita nykyään, kun saan tehdä töitä myös psykologian parissa. Näitä molempia mielenkiinnon kohteitani pääsen hyödyntämään oppikirjatyössä.

Annami Oukari, Leppävaaran lukio
Opetan englantia ja B3-saksaa Leppävaaran lukiossa Espoossa. Kielet ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Englannin kieleen rakastuin pienenä tyttönä asuessani hetken aikaa USA:ssa isäni ollessa siellä työkomennuksella. Vaihto-oppilasvuoteni USA:ssa oli unelmieni täyttymys, ja sen jälkeen olikin luontevaa lähteä opiskelemaan englantia yliopistoon. Opettajana olen aina ollut kiinnostunut luomaan itse erilaisia tehtäviä ja kokeilemaan uudenlaisia tapoja opettaa. Opettamisessa ei pidä jämähtää paikalleen. Siksi olikin ihanaa, kun minua pyydettiin mukaan Questin oppikirjailijatiimiin viidennestä kirjasta lähtien. Tämä uusi kokemus on osoittautunut todella mielenkiintoiseksi, ja olen kiitollinen siitä, että saan olla mukana luomassa jotain uutta ja hienoa. Minulle on opettajana tärkeää, että jokainen oppitunti on pedagogisesti huolella harkittu kokonaisuus. Opiskelun ja opettamisen täytyy olla monipuolista, inspiroivaa ja hauskaa – siitäkin huolimatta, että kielten opiskelu on haastavaa ja vaatii paljon pitkäjänteisyyttä sekä sinnikkyyttä. Mottoni onkin: Jokaiselle jotakin!

Minna Rissanen, Helsingin medialukio
Englannin kielen opiskelu ja oppiminen on ollut minulle aina helppoa ja kivaa. Ensimmäiset muistoni “englannista” liittyvät huonekaluliikkeisiin. Kun vanhempani olivat etsimässä uutta mööpeliä kotiin, minä etsin kaupasta mukavan sohvaryhmän, jonne menin leikkimään Kauniita ja rohkeita ja puhumaan “englantia”. Oma “englantini” muuttui vuosien kuluessa ihan ymmärrettäväksi kieleksi, ja englannin opeistani saankin kiittää etenkin amerikkalaisia tv-sarjoja ja Spice girlsejä. Toki myös omilla opettajillani on ollut merkittävä rooli oppimispolullani. Populaarikulttuuri antaa erinomaisen lähteen englannin kielelle, mutta korkean kielitaidon saavuttamiseen tarvitaan lisäksi innostavat opettajat ja laadukkaat, monipuoliset oppimateriaalit. Jo opiskeluaikoina kiinnostuin oppimateriaalien kehittämisestä, ja olen jo pitkään haaveillut englannin kielen oppimateriaalin tekemisestä. Nyt olen vihdoin tuolla tiellä! Olen valmistumisen jälkeen opettanut englantia enimmäkseen lukioissa, joten lukiolaisten tiedot, taidot ja kehityskohteet ovat minulle tutuimpia. Omakohtaisten kokemusteni kautta tuon oman panokseni Quest-kirjasarjaan. Quest tarjoaa opettajille oivan pedagogisen apuvälineen, ja mukana opiskelijat pääsevät kokemaan oivaltamisen, oppimisen ja edistymisen tunteita.

Christine Stevenage, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
English is my mother tongue, and I am passionate about teaching it as a global lingua franca. The beauty of the English language, like any other language, is that it evolves and develops depending on the specific geographic and social contexts in which it is used, and we should embrace this pluralism. I believe that English belongs to all of its diverse speakers, and we are not necessarily dependent on the norms of native speakers to convey our thoughts and ideas successfully. Learning is fun and knowledge of languages helps us to communicate and connect with each other.

Petri Tuohimäki, Tampereen ammattikorkeakoulu
Kielet, sanojen kanssa leikkiminen ja pelaaminen ovat kiinnostaneet minua suuresti pienestä asti. Englannin kieli tuli erityisen tutuksi jo alakouluikäisenä, kun sanakirja sylissä yritin päästä rakkaan Commodore-kotitietokoneeni kanssa etenemään tekstiin pohjautuvassa yksinkertaisessa aarteenmetsästyspelissä. Oppimisen riemu oli suurta ja pelin edetessä sanavarasto karttui kuin itsestään. Juuri tuo onnistumisen kokemusten tavoittelu on yksi niistä asioista, joista nautin, ja ehkäpä tästä syystä pedagoginen kehittäminen on lähellä sydäntäni. Työni tarjoaa tähän paljon mahdollisuuksia: laadin ja päivitän erilaisia oppimateriaaleja ja opetussuunnitelmia monenlaisia kurssikokonaisuuksia ja opiskelijoita varten. Kursseilla pääsen testaamaan niitä yhdessä opiskelijoiden kanssa, ja heidän näkökulmansa tulee vahvasti esille jatkuvan palautteen kautta. Kokemuksen myötä on hahmottunut kirkkaammin ja monipuolisemmin se, mikä oppimateriaaleissa on opiskelijan kannalta tärkeää. Oppimisessa epäonnistumiset ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin onnistumisetkin. Digitaaliset oppimisvälineet ja digipedagogiikka ovat myös osa toimenkuvaani niin sanotun tavanomaisen luokkahuoneopetuksen ohella. Tällä saralla olen kiinnostunut erityisesti digiympäristöjen tuomista haasteista ja mahdollisuuksista muun muassa pelillistämisen, ryhmäyttämisen, rohkaisun ja eriyttämisen toteuttamisessa. Kokemusta näistä on jo kertynyt paljon, mutta kehitettävähän ei lopu koskaan! Laadukas, selkeä ja erilaiset oppijat huomioiva oppimateriaali on arvokas apu riippumatta siitä, missä ympäristössä toimitaan. Quest-sarjan tekijätiimissä yhdistyy monta erilaista opettajataustaa, laaja kokemuspohja ja palava halu luoda aidosti erinomainen työkalu lukion englannin opetukseen.

Avainsanat: Lukio Englanti Quest
Kenelle: Opettajat