3

Tekijämme

Tutustu Luode- ja Lumous-sarjojen tekijöihin

Eija Alahuhta
Eija Alahuhta, biologian ja maantiedon lehtori, Metsokankaan koulu, Oulu. Eijalla on 20 vuoden kokemus biologian, maantiedon ja terveystiedon opettamisesta. Eija on myös opiskellut viestintää ja luovaa kirjoittamista. Oppikirjatyössä yhdistyvät Eijan useat intohimot: kirjallisuus, luonto, ympäristökasvatus, kulttuuri, matkustaminen ja maailmanparannus. Biologian ja maantiedon opettaminen on Eijan mielestä parasta, koska siinä yhdistyvät luonnontieteellinen maailmankuva, maailman ilmiöiden ja ihmisten ymmärtäminen, ajatusmaailman avartaminen, ajankohtaiset asiat sekä toiminnallinen tekeminen ja tutkiva oppiminen. Biologian ja maantiedon tunnilla opitaan monipuolisilla opetusmenetelmillä ja samalla kasvatetaan vastuuntuntevia ja luontoa ymmärtäviä maailmankansalaisia! Tässä vaativassa työssä auttaa osaltaan hyvä ja laadukas opetusmateriaali.

Tero Kirjosalo
Tero Kirjosalo (FM) toimii ympäristökasvattajana Korkeasaaren eläintarhassa Helsingissä, päävastuualueenaan koululaisten ympäristökasvatus ja Korkeasaaren luontokoulu Arkin toiminta. Biologian ja maantiedon aineenopettajan pätevyys luo hyvän pohjan niin oppimateriaalityölle kuin 15 vuotta jatkuneelle ympäristökasvatustyöllekin. Oppimateriaalin kehittäminen kiinnosti Teroa jo opiskeluaikana. Koulun ulkopuolinen oppimisympäristö, vahva luonto-osaaminen ja hyvin erilaisten oppilasryhmien kohtaaminen työssä tuovat hyvää näkemystä oppikirjailijatiimiin. Maapalloa ja ihmiskuntaa uhkaavat ilmaston lämpeneminen, luontokato ja väestöön liittyvät haasteet. Siksi ymmärrys kotiplaneetastamme ja keinot toimia sen hyvinvoinnin puolesta kaikilla rintamilla tekevät maantiedosta ja biologiasta erittäin merkittävän oppiaineparin. Nuorissa on tulevaisuus, ja siksi on oleellista kertoa heille innostavan ja selkeän oppimateriaalin muodossa näistä asioista. Erityisen tärkeää on tarjota myös avaimia ongelmien ratkaisemiseksi.

Tuija Koski-Lammi
Tuija Koski-Lammi opettaa maantietoa, biologiaa ja terveystietoa Puistolan peruskoulussa Helsingissä. Hänellä on yli 15 vuoden kokemus opetustyöstä Helsingin ja Espoon kouluissa ja lisäksi hän on työskennellyt lukukauden Perussa. Tuijan mielestä maantieto ja biologia ovat tärkeitä oppiaineita, koska ne laajentavat nuorten maailmankuvaa, vahvistavat luontosuhdetta ja auttavat ymmärtämään ihmisen ja ympäristön vuorovaikutusta. Hän on ollut mukana luomassa maantiedon Luode- ja biologian Lumous-sarjaa, joissa nämä teemat ovat vahvasti esillä – ja kokee olevansa etuoikeutettu saadessaan yhdistää opetustyön oppimateriaalien kehittämiseen. Tuijalle on tärkeää oppimateriaalin tekemisessä ja oppitunneilla, että kaikki oppilaat pystyvät seuraamaan opetusta ja oppimaan uutta. Hän on rakastanut karttoja pienestä asti ja iloitsee siitä, että Luode-sarjassa on runsaasti visuaalisesti kiinnostavia ja informatiivisia karttoja, joita oppilaat tutkailevat mielellään.

Virpi Maunuvaara
Virpi Maunuvaara (FM) työskentelee Ounasrinteen peruskoulussa Rovaniemellä ja hänellä on pitkä kokemus maantiedon ja biologian opettamisesta. Hänen lempiaiheensa on retkeilykurssi vaelluksineen, sillä hän arvostaa oppimista, joka tapahtuu luonnossa ja omakohtaisen kokemuksen kautta.

Virpi pitää tärkeänä nuorten maailmankuvan rakentumista ja haluaa opetuksessaan yhdistää maantiedon ajankohtaisiin ilmiöihin. Hän korostaa kriisien ja ongelmien ymmärtämistä, mutta myös toivon ylläpitämistä. Vaikuttamisen taitojen tuominen osaksi opetusta on hänelle keskeinen tavoite, jotta nuoret voivat nähdä itsensä aktiivisina toimijoina maailmassa.

Tarkoituksenmukaiset ja toimivat oppimateriaalit ovat iso apu opettajan työssä. Oppikirjailijatyön hän on kokenut motivoivana ja se on antanut paljon sisältöä myös omaan opettajuuteen. On ilo kuulu osaavaan ja innostavaan tekijäryhmään!

Teija Puutio
Teija Puutio opettaa tällä hetkellä biologiaa ja maantietoa Oulun kansainvälisessä koulussa. Hänellä on 17 vuoden työkokemus maantiedon, biologian ja matematiikan opettamisesta sekä retkeilykurssien ja valinnaisten luonnontiedekurssien vetämisestä. Teijan erityisosaamista on luonnossa tapahtuva tekemällä oppiminen. Oppilaiden kanssa luonnossa liikkuminen ja heidän luontosuhteen parantaminen erilaisten tehtävien avulla ovat Teijan mielestä parhaita keinoja pelastaa maapallo. Työskentely oppimateriaalien parissa hyvässä porukassa auttaa jäsentämään omaa opetusta ja tekemään niin hienot oppimateriaalit, että niitä on ilo itse käyttää. Teija on ollut alusta lähtien mukana niin Lumous- kuin Luode-sarjassa.

Kenelle: Opettajat