Digikirja 1.0:n toiminnallisuudet
Tästä ohjeesta löydät seuraavat ohjeet:
Liikkuminen digikirjan sisällä
Liikkuminen digikirjan sisällä
Liikkumiseen on useita tapoja:
- Voit liikkua edelliselle ja seuraavalle sivulle painamalla alavalikon nuolia.
- Suurimmassa osassa tietokoneita edelliselle ja seuraavalle sivulle pääsee myös painamalla koneen nuolinäppäimiä.
- Voit avata Sisällysluettelo-näkymän ja valita siitä, mille sivulle haluat siirtyä.
- Voit myös valita Näkymät-valikosta Sivuluettelo-näkymän ja valita sieltä sivun, jolle haluat siirtyä.
- Jos haluat päästä takaisin sivulle, jolla olit äsken, pääset sinne painamalla Edellinen sivu hakuhistoriassa -painiketta.
Näkymän määrittäminen
Jos ruutusi tarkkuus on riittävän hyvä, näytetään kirjan koko aukeama automaattisesti. Pienemmillä ruuduilla näytetään oletuksena vain yksi sivu, mutta saat aukeaman näkyviin valitsemalla Kirjan näkymä -valikon takaa Aukeama-vaihtoehdon.
Voit suurentaa sisältöä kahdella tavalla:
- Voit käyttää selaimesi zoomausta (yleensä Ctrl + ja Ctrl -).
- Voit valita Tehtävät-valikosta löytyvän Suurennus-ikonin (suurennuslasi, jossa on plus-merkki) ja maalata sillä haluamasi alueen.
Digivihko
Digivihkoon voit kirjoittaa tehtävien vastauksia tai tehdä muistiinpanoja.
Vihko avautuu, kun aloitat vastaamaan tehtäviin tai kirjoittamaan muistiinpanoja. Vihkon saa auki myös alalaidan navigaatiopalkista.
Mikäli haluat liittää muistiinpanoosi osan kirjan sivusta, pääset digivihkoon myös Tehtävät-valikosta löytyvän suurennuslasin kautta. Maalaa ensin suurennuslasilla tehtävänanto tai muu kohta kirjan sivulta. Avautuvan suurennoksen oikeasta yläkulmasta löydät kynäikonin, jota napauttamalla maalattu alue kopioituu vihkoon. Voit kirjoittaa muistiinpanosi lainauksen alle.
Vihkossa olevat lainaukset tunnistat kirjan sivuilla tummennetuista alueista.
Vihko alkaa rakentua vastauksista ja muistiinpanoista sivu sivulta.
Tehtävien tekeminen
Suurin osa tehtävistä tehdään digivihkoon. Pääset digivihkoon klikkaamalla tehtävään tai avaamalla digivihkon kirjan alareunan navigaatiopalkista. Osa tehtävistä on aukkotehtäviä, joihin voit vastata suoraan kirjan sivulla samalla tavalla kuin painetussa kirjassa.
Voit tehdä perusmuokkauksia digivihkossa olevien tehtävien tekstiin, kuten lihavoida, kursivoida tai alleviivata tekstiä. Voit myös vaihtaa tekstin väriä ja liittää vastaukseesi kuvia tai kaavoja.
Tehtävät erottuvat yleensä kirjan taitosta selvästi, mutta alavalikossa on myös Näytä tehtävät -painike, joka korostaa sivulla olevat tehtävät sinisin laatikoin.
Huomaathan, että Poista sivun merkinnät -toiminnallisuus (painike alavalikossa) vaikuttaa myös tehtäviin, eli sen kautta poistuvat tekstin alleviivausten ja piirrosten lisäksi myös tehtävien vastaukset.
Muistiinpanojen tekeminen
Pääset kirjoittamaan muistiinpanoja seuraavasti:
1. Avaa muistiinpanovalikko.
2. Paina Lisää uusi muistiinpano -painiketta.
3. Napauta sivua siitä kohdasta, johon haluat lisätä muistiinpanon.
Muistiinpanoikkuna avautuu kirjan päälle. Voit lisätä muistiinpanoihin tekstin lisäksi kuvia ja kaavoja. Muistiinpanot tallentuvat digivihkoosi. Sivuilla, joilla on myös tehtäviä, muistiinpanot löytyvät tehtävien alta.
Kohtaan, johon olet lisännyt muistiinpanon, jää pieni laatikko. Laatikkoa napauttamalla pääset digivihkon oikeaan kohtaan katsomaan muistiinpanojasi.
Joskus, jos ruutu on pieni tai ruudun tarkkuus ei ole kovin hyvä, voi muistiinpanoikkunan alalaita jäädä osittain ruudun ulkopuolelle. Kokeile silloin zoomata hieman ulospäin. Näin ikkuna pienenee tarpeeksi näkyäkseen kokonaan.
Digivihkosta voit tulostaa kaikki yhden aukeaman tehtävät ja muistiinpanot kerralla.
Merkintöjen tekeminen
Digikirja 1.0:ssa voit korostaa tärkeitä tekstiosia (alleviivaus) ja piirtää piirroksia mihin kohtaan sivua tahansa.
Tekstin korostus -työkalun saat avattua Merkinnät-valikosta.
Merkinnät-valikosta löytyy myös piirtotyökalu, joka avaa piirtovalikon ruudun vasempaan laitaan. Valikosta voit valita, haluatko piirtää vapaasti vai tehdä vaikkapa suorakulmioita tai palloja. Tekstityökalun avulla voit myös kirjoittaa mihin kohtaan sivua tahansa.
Saat poistettua koko piirroksen piirtotyökaluvalikon X-painikkeesta. Jos vain osaan piirrosta tuli virheitä, voit käyttää pyyhekumia pieleen menneen osan poistamiseen. Piirrokset poistuvat myös Poista kaikki vastaukset -painikkeen kautta
Sanastojen käyttö
Sanasto-painike on näkyvissä niissä kirjoissa, joissa joillekin sivuille on lisätty sanasto.
Sivuun liittyvän sanaston saa näkyviin painiketta painamalla. Niillä sivuilla, joilla ei ole sanastoa, painike ei ole aktiivinen.
Kirjanmerkit
Voit luoda kirjanmerkkejä napauttamalla sivun yläkulmaa, jolloin kulma “taittuu” kuten painetussakin kirjassa. Kirjanmerkin saa pois napauttamalla samaa kohtaa uudestaan.
Kaikki tallennetut kirjanmerkit löytyvät listattuna alavalikon Kirjanmerkit-painikkeesta avautuvasta ikkunasta.
Hakutoiminnot
Kirjan sisällöstä voi tehdä hakuja Suurennuslasi-painikkeen kautta. Se avaa valikon alle hakukentän, johon voit kirjoittaa hakusanan.
Enteriä painamalla pääset sivulle, josta haettu sana löytyy. Jos sana löytyy usealta sivulta, pääset enteriä painamalla aina seuraavalle sivulle.
Voit tehdä Google-haun suoraan digikirjasta painamalla hiiren painiketta parin sekunnin ajan sanan päällä. Sanan päälle ilmestyy Googlen hakuikkuna, jonka kautta voit tehdä haun. Hakutulokset avautuvat uuteen välilehteen.