3

Opevinkit lukioon

Svenska fester: Kanelbullens dag

Nybakade kanelbullar – finns det något godare? Även Effekt älskar kanelbullar och vi bjuder på ett enkelt recept på kanelbullar med världens bästa fyllning. Följ receptet, duka upp kaffebordet och ät helst bullarna nybakade.

Ingredienser

Deg
50 g jäst
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
200 g smör
5 dl mjölk
2 dl strösocker
cirka 13 dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning
300 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
0,5 dl kanel
200 g smör

Garnering
1 ägg
pärlsocker

Gör så här

  • Smula ned 50 gram jäst i en skål.
  • Smält 200 gram smör i en kastrull. Tillsätt 5 dl mjölk.
  • Värm till 37 grader. När det varken känns kallt eller varmt, då är det lagom. (Testa genom att stoppa ner ett finger i vätskan.)
  • Häll vätskan över jästen.
  • Tillsätt socker, salt, kardemumma, vaniljsocker och vetemjöl. Bullarna blir luftigare och godare om du inte använder för mycket mjöl.
  • Arbeta degen smidig för hand eller i maskin. Låt sedan jäsa övertäckt i 45 minuter.
  • Dela degen i två olika bitar och kavla ut till rektanglar (1 cm tjock).
  • Bred ut fyllning på degen.
  • Rulla ihop till en rulle (av två degar blir det två rullar) och skär rullen i bitar (2 cm tjocka).
  • Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
  • Låt jäsa under handduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  • Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker.
  • Grädda mitt i ugnen i 6–8 min. Håll koll på tiden – grädda inte för länge för att garantera saftigare bullar. Små bullar tar kortare tid.
  • Njut!
Avainsanat: Effekt lukion ruotsi
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Inspiraatiota opetukseen

”Täällähän oppii” – Sopivan haastava taso kannustaa lukiolaisia ruotsin opiskelussa

Effekt

Inspiraatiota opetukseen

Ruotsin oppimateriaali Effekt tarjoaa avun eriyttämiseen lukiossa