Snart är julen här - och här kommer ett julkort från oss på Effekt: I en ny video visar vi några roliga och galna jultraditioner i Sverige. Missa inte heller vårt enkla och mumsiga recept på pepparkakor.
Är du lika julgalen som Effekt är? Om du svarade ja, kan du testa vårt eget recept på hemlagad pepparkaksdeg. Effekts pepparkakor smaksätts med klassiska julkryddor som kryddnejlika och kardemumma. Fyll ditt hem med en härlig doft av pepparkaksdeg – vi lovar dig julstämning på köpet.
Doftande pepparkakor av hemlagad deg
Ingredienser
3 dl mörk sirap
5 tsk kanel
5 tsk kardemumma
2 tsk kryddnejlika
1 tsk ingefära
1 tsk pomeransskal
200 g smör (för veganer: mjölkfritt margarin)
200 g strösocker
2 ägg (för veganer: lämna bort äggen)
2 tsk bikarbonat
2 tsk vatten
10–12 dl vetemjöl
Garnering
Kristyr eller små godis/strössel
Gör så här
- Koka snabbt upp sirap och kryddorna. Låt svalna.
- Vispa smöret och sockret luftigt. Tillsätt äggen och sedan sirapblandningen. Rör försiktigt.
- Tillsätt en blandning av bikarbonat och vatten och tillsätt sedan vetemjöl. Rör inte för mycket. Degen är klar när den är lagom mjuk och fast – men den ska varken vara för torr eller hård.
- Låt degen vila i kylskåpet över natten.
- Grädda pepparkakorna mitt i ugnen i cirka 5–7 minuter – beroende på tjocklek. Vakta dem under gräddningen så att de inte bränns.
Känns det här receptet för svårt? Det finns förstås färdig pepparkaksdeg att köpa i butiken. Det blir mycket lättare – men inte lika gott.