Opi ja kertaa metsän lajeja hauskalla tavalla. Printtaa valmiit muistipelikortit.
Materiaali sisältää kortit kahdestatoista lajista ja tyhjiä korttipohjia sekä vinkkejä korttien käyttöön. Korteilla voi pelata muistipeliä ja käyttää apuna lajien vuorovaikutussuhteiden ja roolien opiskelussa.
Printtaa muistipelikortit (pdf).
Printtaa tehtävänanto pdf-tiedostona.
Lajimuistipeli
Pelin valmistelu
Kortteja (1 x sivut 1. ja 2. / pari tai ryhmä) tulostetaan tarvittava määrä. Leikataan kortit pohjista. Kortit kestävät pidempää käyttöä, jos ne esimerkiksi tulostetaan paksummalle paperille/liimataan kartongille tai laminoidaan.
Pelaaminen
Opiskelijat jakautuvat pareittain. Kortit sekoitetaan ja asetetaan pöydälle nurin päin. Jokainen pelaaja kääntää vuorollaan kaksi korttia oikein päin. Jos kuva ja lajinimi täsmää, pelaaja saa ottaa parin itselleen. Pelin voittaa se, jolla on pelin lopuksi eniten pareja.
Lajien vuorovaikutussuhteet, roolit ja ravintoketjut
Valmistelut
Kortteja (1 x sivut 2. ja 3. /pari tai ryhmä) tulostetaan tarvittava määrä. Leikataan kortit pohjista. Kortit kestävät pidempää käyttöä, jos ne esimerkiksi tulostetaan paksummalle paperille/liimataan kartongille.
Pelaaminen
Kuvakortit levitetään alustalle kuva-/tekstipuoli ylöspäin. Pareittain tai pienissä ryhmissä pohditaan lajien vuorovaikutussuhteita tai rooleja. Lajikortteja voi tehdä itse lisää kirjoittamalla lajien nimiä tyhjiin korttipohjiin.
Vuorovaikutussuhteet
Esimerkkejä vuorovaikutussuhteista
- mäntykukka ja mänty (loissuhde)
- männynherkkutatti ja mänty (mutualismi)
- hirvi ja mänty (laidunnus)
Vinkki
keksikää pareittain tai pienissä ryhmissä tyhjille korttipohjille metsien lajeja, mitkä edustavat lajien välisiä suhteita kuten esimerkiksi symbioosia, ehdollista ja ehdotonta mutualismia, pöytävierasta.
Lajien roolit
Esimerkkejä rooleista
- Kanerva (tuottaja)
- metsäjänis (kuluttaja, laiduntaja)
- mäntykukka (kuluttaja, loinen)
- kettu (kuluttaja, peto)
Vinkki
Keksikää ja kirjoittakaa pareittain tai ryhmissä tyhjille korttipohjille erilaisia rooleja edustavia metsien lajeja.
Ravintoketjut
Muodostakaa lajeista toimivia ravintoverkkoja. Keksikää pareittain tai ryhmissä tyhjille korttipohjille lajeja, mitkä täydentävät ravintoketjuja.
Esimerkki
Puolukka –> Metsäjänis –> Kettu –> Ilves