3

Vinkit vanhemmille

Motivoitumisesta luennoiva Johannes ”Hatsolo” Hattunen: Nämä neljä asiaa tekevät ihmeitä asenteelle

Miten kannustaa nuorta, jota ei kiinnosta mikään, eikä varsinkaan koulu? Vanhemman näkökulmasta oman nuoren motivoiminen voi olla haasteellista. Johdonmukainen kannustaminen voi kuitenkin olla käänteentekevää nuoren oman suunnan ja asenteen löytymiselle.

Tanssija ja motivaatiopuhuja Johannes ”Hatsolo” Hattunen on tunnettu energisistä puheenvuoroistaan. Hän kokee ihmisten motivoimisen tärkeäksi ja ainutlaatuiseksi tehtäväkseen. Omakohtaisesti hän on todennut, että juuri oikealla hetkellä saatu tsemppi voi kääntää ihmisen elämän suunnan.

Kysyimme Hatsololta vinkkejä positiivisen asenteen ja oman potentiaalin löytämiseen. Nämä neljä ytimekästä vinkkiä toimivat ikään katsomatta.

1. Ilmesty paikalle

Ensimmäinen kohta on yksinkertainen ja helppo. On ymmärrettävää, että nuorta ei koulu joka aamu kiinnosta. Joskus kouluun meno voi tuntua jopa pelottavalta. Silti paikalle saapuminen säännöllisesti on yksi tärkeimmistä tekijöistä onnistumisen kannalta.

Oleellista on oivaltaa, että koulu on juuri nuorta itseä varten, vaikka opiskelu ja päivien työjärjestys tapahtuukin opettajan ohjeiden mukaan.

Vinkki vanhemmille: Miten voisit tukea nuorta vanhempana? Ota kolmen kohdan ILO mukaan tekemiseen:

  • I = INNOSTU ja ole mukana nuoren opiskelussa.
  • L = LUO tilaa ja aikaa oppimiselle.
  • O = ONNISTU huomioimalla nuoren pienetkin onnistumiset ja juhli niitä yhdessä nuoren kanssa.

2. Tee parhaasi

Sen jälkeen, kun nuori on saapunut paikalle kouluun, on keskittymisen vuoro. Keskittyminen on palvelus itseä kohtaan. Kun keskittyy kuuntelemiseen ja tekemiseen, käsiteltävä aihe voikin näyttäytyä kiinnostavana eivätkä oppitunnit kulu odottaen niiden päättymistä.

Aika kuluu kaikilla samaa tahtia. Ajan voi kuluttaa laskemalla minuutteja, mutta oman itsen kannalta on järkevämpää keskittyä se aika, jonka joka tapauksessa viettää oppitunnilla.

Vinkki vanhemmille: Nuorta voi auttaa sanoittamalla haastavia tilanteita uudella tavalla. Poista E-kirjain, siirrä N -harjoituksella tekeminen muuttuu hetkessä positiivisemmaksi.

  • En pysty – PystyN
  • En osaa – OsaaN
  • En uskalla – UskallaN

3. Ole hyvä tyyppi

Meillä kaikilla on mahdollisuus valita, miten käyttäydymme ja katsomme maailmaa. Siksi on tärkeää nähdä muutkin kuin vain itsensä. Se onnistuu näin yksinkertaisesti: ole oma itsesi, sillä olet hyvä tyyppi.

Jokainen on omalla tavallaan hyvä jossakin asiassa. Ehkä jopa parempi kuin joku toinen. Ei ole kuitenkaan tärkeintä, kuka on paras. Tärkeää on se, että saa myös toiset innostumaan mukaan, jolloin he voivat oppia lisää juuri sinulta.

Vinkki vanhemmille: Tuleeko nuori kohdatuksi kotona? Nuori huomaa läsnäolon tai sen puutteen helposti. Vanhempi voi kuunnella kiinnostuneesti, keskustella rohkaisevasti ja olla läsnä sataprosenttisesti.

4. Hymyile

Katso maailmaa uudessa valossa, sillä levein ja kestävin hymy löytyy vasta, kun teet päivityksen ihmisen tärkeimpään käyttöjärjestelmään – omaan ajatteluusi ja asenteeseesi. Ainutlaatuinen hymysi syttyy kuin itsestään, kun teet päivittäin edellä mainitut positiiviseen asenteeseen vaikuttavat kohdat 1–3. Etkö usko? Kokeile, niin saatat yllättyä.

Vinkki vanhemmille: Millainen on oma mielenmaisemasi kotona lapsesi vanhempana? Purkautuuko oma stressi kotona? Mitä keinoja itselläsi on käsitellä pahaa oloa? Hymy tarttuu, mutta niin tarttuu myös huono fiilis. Jos oma motivaatiosi on kateissa, koeta aikaisempien kohtien vinkkejä mielialan kohentamiseksi.

Järjestimme yhdessä Hatsolon kanssa yläkoululaisille kilpailun, jossa haastoimme luokkia miettimään tilanteita ja hetkiä, joissa jokainen voi loistaa. Yhteistyö toteutettiin äidinkielen ja kirjallisuuden Loisto-sarjan kanssa. Oppimateriaalissa oppilaan motivoiminen on keskeisessä roolissa. Jokainen saa loistaa -kilpailun myötä halusimme tuoda valoisia ajatuksia, lisätä oppilaiden itseluottamusta ja levittää innostunutta ilmapiiriä yläkoulun luokille. Kilpailun pääpalkintona oli Hatsolon ohjaama innostava työpaja motivaatiosta ja yhdessä tekemisen voimasta.

Kenelle: Vanhemmat