3

Ajankohtaista

Moderni ja aikakauslehtimäinen biologian Iiris-sarja herättää oppimisen ilon lukiossa

Biologian ihmeellinen maailma aukeaa Iiris-sarjassa elämyksellisellä ja uudenlaisella tavalla.

Biologiaa pidetään vaativana oppiaineena. Siinä on paljon käsitteitä, biologisia termejä, tiukka opetussuunnitelma ja opintojaksot, joissa on enemmän asiaa kuin muissa reaaliaineissa. Oman osansa biologian vaativuuteen tuo opetussuunnitelman edellyttämä kokeellisuus, joka vie osan oppitunneista.

– Oppimisvaikeudet ovat lisääntyneet viime vuosina. Kun luokassa on opinnoissaan heikosti suoriutuvien opiskelijoiden lisäksi myös kunnianhimoisia opiskelijoita, jotka tähtäävät opiskelemaan lääketiedettä, on innostavan ja eriyttävän materiaalin tarve kasvanut entisestään, kertoo biologian ja maantieteen lehtori Jari Kolehmainen, joka opettaa Kouvolan Yhteislyseossa sekä Kouvolan iltalukiossa.

Kolehmainen on yksi tekijöistä täysin uudessa lukion biologian Iiris-sarjassa, joka avaa biologian ihmeellisen maailman elämyksellisellä ja uudenlaisella tavalla. Iiriksessä opiskelijan innostusta ylläpitävät esimerkiksi biologiaan liittyvät oudot, yllättävät ja hauskat nostot, joita kutsutaan materiaalissa Oho!-teksteiksi.

– Nykyään ei enää riitä, että oppitunnin alussa on pieni motivaatiohetki, vaan tunnilla tarvitaan 10–15 minuutin välein uusi innostava asia. Kun päästään opiskelemaan ilon kautta, innostus ja kiinnostus oppiaineeseen pysyvät paremmin yllä, Kolehmainen sanoo.

Uusinta tutkimustietoa innostavassa paketissa

Iiriksen lukujen aloitusaukeamat tuovat Avara luonto -henkisesti aiheet hyvin lähelle opiskelijaa. Opiskelijoiden mielenkiinnon herättävät isot ja pysäyttävät lukujen aloituskuvat.

– Kuvissa on jokin wow-efekti, hauska asia tai mielenkiintoinen yksityiskohta, joka innostaa asiasisällön opiskeluun. Iiriksen ulkoasuun on muutenkin panostettu. Oppikirjassa on moderni aikakauslehtimäinen taitto, Kolehmainen kertoo.

Iiriksen kieleltään ja asiasisällöltään selkeä teksti nojaa viimeisimpään tutkimustietoon. Sarjan kehittämisessä on ollut mukana lukuisia biologian asiantuntijoita, ja myös tekijäryhmässä on monipuolista alan osaamista. Noin puolet tekijöistä on opettanut myös yliopiston valmennuskursseilla.

Oppimista tukee osaltaan myös se, että kaikki perusasiat on kerrottu leipätekstissä, joka erottuu taitosta selkeästi. Pitkien tekstien vastapainoksi Iiriksen kuviin ja kuvateksteihin on nostettu mielenkiintoista lisätietoa, kuten lajiesimerkkejä.

Lukiolaista ohjataan jatkuvasti opiskelutekniikkaan

Iiris-oppikirjoissa on oma oppimaan oppimisen aukeama opiskelutekniikoille. Sarja tarjoaa vinkkejä esimerkiksi vastaustekniikoihin, argumentaatiotaitoihin ja tiedonhakuun.

– Oppimateriaalissa on myös erillisiä keltapohjaisia Lue lisää -nostoja, jotka ovat viittauksia eteenpäin ja taaksepäin tekstissä. Ne toimivat muistin virkistyksenä tai tarjoavat aiheeseen liittyvää lisälukemista edempänä materiaalissa. Nostot auttavat opiskelijaa yhdistelemään tietoja ja hahmottamaan kokonaisuuksia.

Vaihtoehtoja opiskeluun ja opetukseen

Opettajalle Iiris tarjoaa vaihtoehtoisia opetustapoja: Opettajan aineistosta löytyy opettajalle materiaalia oppituntien suunnitteluun ja niiden pitämiseen, esimerkiksi esitysmateriaalia ja käsitekarttoja. Iiris soveltuu hyvin myös käänteinen luokkahuone -opetukseen eli flippaukseen. Siinä voi käyttää apuna aloituskysymyksiä, jotka herättävät kiinnostusta ja joihin vastaamalla opiskelijalle muodostuu käsitys luvun ydinasioista.

Iiriksessä on panostettu myös opiskelijan lisämateriaaleihin. Digikirjasta löytyy syventäviä tekstejä, jotka tukevat ylioppilaskirjoituksiin ja valintakokeisiin valmistautumista. Osa digikirjan tehtävistä on itsestään tarkistuvia, ja avoimissa tehtävissä on runsaasti aineistotehtäviä. Osaan painetun oppikirjan tehtävistä saa lisämateriaalia Arttu-sovelluksesta.

Korkeakouluyhteistyö on otettu Iiriksessä huomioon muun muassa aidoilla tutkimusesimerkeillä ja Tutustu tutkijaan -teksteillä, joissa tutkijat pääsevät kertomaan omasta työstään. Haastattelut auttavat huomaamaan biologian merkityksen ympäröivässä maailmassa ja jatko-opinnoissa.

– Digimateriaalissa on myös Tutustu tutkijaan -videoita, joissa ei ole pelkkää faktaa, vaan tuodaan esiin myös inhimillisyyttä ja työssä tapahtuneita hauskoja sattumuksia, Kolehmainen kertoo.


Esittelytilaisuus

Järjestimme Iiris-sarjan virtuaalisen esittelytilaisuuden 25.4. Esittelyn lisäksi saimme kuulla aivotutkija Mikael Segerstrålen opetustuokion hermosolun toiminnasta.

Katso tallenne »

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Iiris

Ajankohtaista

Tältä näyttää lukion biologian uusi Iiris-sarja – Katso esittelyvideo!

Bios