Tämä kysymys on yhdistetty milloin mihinkin alaan, ja tällä kertaa kone- ja metallityöhön.
Tarvitaanko enää hitsaajia? Kannattaako alaa opiskella? Kysymyksiin vastaa Risto Ylikangas, toinen Hitsaustekniikka ja teräsrakenteet -oppikirjan tekijöistä.
Robotti ei toimi yksin
– Vaikka robotti tekisi kaiken, niin kuka sitä robottia käyttää? Ylikangas kysyy.
Robotti ei itse osaa tehdä mitään, vaan hyvään lopputulokseen vaaditaan tehokas robotti-ihminen-työpari. Robotti voidaan ohjelmoida hoitamaan pitkäveteiset ja epämukavat, pölyisen ja likaiset, jopa vaaralliset työt. Näin ihmiset ovat päässeet robottien avulla siistimpiin työn vaiheisiin.
– Robotin tehtävä on kuitenkin korvata ihmisen käden liike. Ihmisen, joka käyttää robottia, täytyy tietää hitsaajan käden liike. Se ohjelmoidaan robotille, joka toteuttaa ohjelmoidun liikkeen. Osaisin ohjelmoida robotin tekemään vaikka kirurgisia leikkauksia, jos tietäisin kuinka se leikkaus tehdään. Tarvitaan siis aivoilla varustettu käyttäjä, joka valjastaa robotin toimintaan, Ylikangas toteaa.
Positiivinen vaikutus alan tulevaisuuteen
Robottien käyttäminen hitsaustöissä yleistyy, mikä edesauttaa tietyntyyppisten töiden pysymistä Suomessa. Näin voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti yksinkertaisempaakin työtä, eikä sitä tarvitse viedä rajojen ulkopuolelle. Alan kannalta tämä on enemmänkin positiivinen asia kuin negatiivinen. Myös rahti- ja kuljetuskustannuksissa pystytään tekemään säästöä ja saamaan työstä kannattavaa.
Kun taas miettii kone- ja metallialan tulevaisuutta työtekijän silmin, on näkymä silloinkin positiivinen.
– Robottien kanssa voi edetä niin pitkälle kuin haluaa, ja mahdollisuudet kasvavat koko ajan. Tämä on ehdottomasti tulevaisuuden ala. Ei ihan heti tule sitä hetkeä vastaan, että osaa kaiken, Ylikangas toteaa.
Hitsauksesta sekä yleisesti kone- ja metallialasta on monien mielissä ehkä vääräkin käsitys pölyisenä, likaisena ja meluisana: älykkäät laitteet ja niiden ohjelmointi vastaa enemmän todellisuutta. Kyseessä on hyvinkin modernisoitunut ala.
– Käsin hitsaaminen on fyysisesti raskasta, mutta robottien avulla työ on ergonomisempaa ja helpompaa. Sillä saavutetaan jopa terveydellisesti hyviä vaikutuksia, Ylikangas valottaa.
Jokainen voi hyödyntää omat mahdollisuutensa
Hitsaustaidot ja niiden päivittäminen on saman kaltainen tekijä kuin talon perustukset. Niiden pitää joka tapauksessa olla kunnossa. Silloin on helppoa jatkaa eteenpäin ja syventyä tekniikkaan. Toisin sanottuna alalla jo olevat voivat helposti edetä ja hyödyntää jo karttuneita taitoja uusien asioiden oppimisessa.
– Myös uusien, alalle tulevien pitää hallita hitsauksen perustaidot, se on melkeinpä edellytys. Jollei ymmärrä manuaalista hitsaamista, saa kyllä hakata päätä aika kauan seinään uusien asioiden edessä. Kaikki on kuitenkin kiinni asenteesta: jos on kyky ja halu oppia sekä mielenkiintoa alaa kohtaan, kuka tahansa voi tulla hyväksi.
Kuva: Shutterstock