3

Opiskeluvinkit

Luo selkeä opiskelurutiini yo-kokeisiin

Olemme koostaneet sinulle psykologi Karoliina Mellasen kanssa kattavat vinkit, joiden avulla selviät yo-kokeiden luku-urakasta ja tehostat oppimistasi.

Opiskelurutiinin luominen auttaa sinua ja  lukupäivien ohjelma kannattaa rakentaa mahdollisimman selkeäksi ja tehokkaaksi. Aseta herätyskello soimaan aamulla valitsemanasi ajankohtana ja päätä, että nouset silloin ylös. Voit rytmittää päivän opiskelut itsellesi sopivalla tavalla, tärkeintä on, että luot lukemiselle ja opiskelulle rytmin ja pyrit pysymään siinä.

Kokeile tomaattitekniikkaa

Tomaattitekniikassa keräät ”tomaatteja” eli 25 minuutin opiskelupätkiä.

Tomaattitekniikka toimii näin: Laita puhelin hälyttämään 25 minuutin päähän. Tuon 25 minuutin ajan keskityt vain ja ainoastaan opiskelemaan – ei puhelinta, ei vessareissuja, koiran ulkoilutusta tai kissavideoita! Kun puhelin hälyttää, laita se soimaan uudestaan viiden minuutin päähän. Sinä aikana pidä tauko – juo vettä, venyttele, jaloittele ja käy vessassa. Kun kello soi, aloitat uuden ”tomaatin” eli seuraavan 25 minuutin opiskelupätkän. Katso päivän päätteeksi, montako tomaattia sait.

Rytmitä päivääsi lisäksi selkeät lounas- ja välipalatauot muutaman tunnin välein. Aivojesi toimintakyvyn kannalta on tärkeää, että verensokeri pysyy tasaisena. Tauot ovat tärkeitä ja tekevät lukemisesta tehokkaampaa, sillä kukaan ei pysty keskittymään useita tunteja yhteen putkeen.

Tehokas opiskelu lyhyemmän ajan on parempi kuin keskittymätön ja harhaileva lukeminen koko päivän. Suhteuta lukuaikasi omiin lukurutiineihisi ja tavoitteisiisi. Optimaalinen aika, jonka pystyt keskittymään tehokkaasti, on enimmillään noin 5–6 tuntia taukoineen.

Jos luet useampia kokeita varten yhtä aikaa, aloita aamulla sinulle haastavasta tai vähemmän mielekkäästä aineesta. Näin helpompi ja itseäsi innostavampi aine jää iltapäivään, jolloin usein lukuväsymys alkaa iskeä. Jos kuitenkin koet olevasi virkeämpi iltapäivällä, voit myös säästää haastavamman aineen sinne.

Aseta itsellesi takaraja, jonka jälkeen lopetat lukemisen, vaikka alue olisi vielä vähän kesken. Jos näin käy useana päivänä, tarkista lukusuunnitelmasi realistisuus ja muokkaa sitä tarvittaessa. Illaksi kannattaa suunnitella itselle mielekästä tekemistä, jolla voit palkita itsesi päivän työn päätteeksi! Esimerkiksi harrastukset, ulkoilu, liikunta ja ystävien näkeminen ovat erinomaisia tapoja saada ajatukset pois opiskelusta. Hyvään opiskelurutiiniin kuuluu myös säännöllinen ja riittävän aikainen nukkumaanmeno.

Mieti opiskelurutiinisi pohjaksi seuraavia asioita:

  1. Mikä on päivittäinen opiskeluaikasi?
  2. Miten jaksotat lukemista? Milloin olet yleensä virkeimmilläsi?
  3. Mihin aikaan pidät ruokatauot ja miten pidät muuten taukoja lukemisen yhteydessä?
  4. Miten jaksotat lukemista eri aineiden välillä?
  5. Mikä voisi keskeyttää tai häiritä opiskeluasi? Ja miten varmistat, että vältyt siltä? Miten pidät huolta esimerkiksi, ettet unohdu someen, Netflixiin tai muun häiriön äärelle?

Suotuisa opiskeluympäristö – minimoi häiriöt

Pyri löytämään sinulle paras mahdollinen ympäristö opiskelulle. Tärkeintä on, että saat opiskella rauhassa ilman häiriöitä tai huomiotasi varastavia ärsykkeitä. Jos kotona televisio tai muu tekeminen on vaarassa houkutella ja varastaa huomiosi, pohdi olisiko olemassa jokin muu paikka, jossa voisit käyttää ajan tehokkaasti ilman kilpailevaa tekemistä.

Tiesitkö, että ymmärrettävä ihmispuhe on yksi keskittymistämme eniten häiritsevistä tekijöistä? Jos siis päätät lukea esimerkiksi kirjastossa, jossa ympärilläsi on puhuvia ihmisiä, ota korvatulpat tai vastamelukuulokkeet käyttöön.

Opiskelu kirjaston lukusalissa muiden opiskelijoiden seurassa saattaa antaa toivottua lisämotivaatiota lukemiseen. Opiskelemalla muualla kuin kotona pystyt myös hyvin erottamaan opiskelu- ja vapaa-ajan toisistaan. Uudet digitaaliset lukiokirjat mahdollistavat myös opiskelun muualla kuin työpöydän ääressä. Voit esimerkiksi kuunnella reaaliaineiden tekstejä liikkuessasi tai ulkoillessasi.

Jos kuuntelet opiskelun aikana musiikkia, muista, että ymmärrettävät sanat häiritsevät keskittymistä eniten, joten valitse instrumentaalimusiikkia tai kieli, jota et ymmärrä. Muista myös (varsinkin, jos sinulla on haasteita pysyä hereillä), että seisten tai istuen aivosi ovat aktiivisemmat kuin makuuasennossa.

Huolehdi myös hyvistä työvälineistä. Jos uudet yliviivaustussit tai muistiinpanovihko iloisella kuvalla tai tsemppaavalla tekstillä ilahduttavat sinua, niihin kannattaa panostaa. Pienetkin asiat voivat olla merkittäviä! Voit myös laittaa tsemppaavan viestin tai sanonnan esimerkiksi taustakuvaksi tai peiliisi, jolloin muistat kannustaa itseäsi ja kehua hyvästä työstä!

Kenelle: Opiskelijat