Ruokaisa pinaatti-juustopiirakka sopii juhlien tarjoilupöytään. Piirakan oheen voi valmistaa vihersalaatin.
Pohja
125 g leivontamargariinia
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl kylmää vettä
Maidoton ja vegaaninen: Vaihda margariini vegaaniseen kasvirasvavalmisteeseen.
Gluteeniton: Vaihda vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.
Täyte
4 kananmunaa
1 dl maitoa
150 g ranskankermaa
1 mm (maustemitta) muskottipähkinää
½ dl hienonnettua ruohosipulia
150 g pakastepinaattia tai 200 g tuoretta pinaattia
200 g kuutioitua feta- tai salaattijuustoa
Valmistusohje
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Voitele piirakkavuoka (halkaisija noin 24 cm).
- Mittaa vehnäjauhot kulhoon. Kuutioi kylmä leivontamargariini ja nypi se jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi.
- Lisää seokseen vesi ja sekoita taikinaksi.
- Peitä kulho ja laita se jääkaappiin noin 10 minuutiksi.
- Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla.
- Laita piirakkapohja jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
- Esikypsennä pohja. Piirakkapohjan voi esikypsentää, jos täyte on kosteaa tai sitä on paljon. Laita pistellyn pohjan päälle leivinpaperi ja levitä sille raakaa riisiä painoksi. Paista 5–8 minuuttia. Painon tehtävänä on estää taikinan kohoaminen uunissa ennen täytteiden lisäämistä.
- Riko kanamunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Sekoita joukkoon maito, ranskankerma, muskottipähkinä ja ruohosipuli.
- Sulata ja valuta pakastepinaatti. Jos käytät tuoretta pinaattia, keitä sitä 2 minuuttia, jäähdytä kylmän veden alla ja purista käsin kuivaksi. Hienonna veitsellä.
- Levitä pinaatti, juusto ja ruohosipuli esipaistetulle piirakkapohjalle. Kaada päälle kananmuna-maitoseos.
- Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia.
Ohje on yläkoulun kotitalouden Kimara-oppimateriaalista. Lue lisää Kimara-sarjasta täältä »