Poimimme Ystävien aapisesta ja lukukirjasta sekä Huima-sarjasta vinkkejä lukuinnostuksen nostatukseen.
Poimimme Ystävien aapisesta ja lukukirjasta sekä luokkien 3–6 Huima-sarjasta innostavia tehtäväideoita ja vinkkejä, joista voitte valita oppilaiden kanssa tehtäviä luku- ja kirjoituskipinän sytyttämiseen ja tunne- ja vuorovaikutustaitojen pohtimiseen.
Lukupäiväkirja
Lukupäiväkirjan värittäminen on kannustavaa. Oppilas voi valita Ystävien lukukirjan pohjista Aamoksen sulkakokoelman tai Klaaran tähdet. Huima-sarjan lukupäiväkirjan voit tulostaa tästä.
Lukuhaaste
Lukutavan vaihtamisella saa uutta virtaa lukemiseen. Oletko koskaan lukenut peilikuvalle tai hauska hattu päässä? Huima-sarjan lukuhaasteen lukutavoista muodostuu hauska verkosto. Myös Ystävien lukukirjasta löydät haasteen lukemiseen ja kirjoittamiseen.
Lukupiiri
Kirjan lukeminen kaverin kanssa on hauskaa. Muodostakaa luokassa lukupiiriryhmät. Kaikkien lukupiirin jäsenten on tarkoitus lukea sama kirja ja valita Huiman eri lukupiiritehtävistä yksi tai useampi vaihtoehto
Kirjasuositus ja lukudiplomi
Lukuvuoden aikana oppilaiden lukemista kirjoista on kertynyt korkea pino. Ystävien lukukirjan kirjasuositusmonisteen avulla oppilas voi vinkata luokkakaverilleen hyvän lomalla luetun kirjan.
Huiman lukudiplomitehtävässä oppilas saa pohtia lukemaansa kirjaa ja täydentää vastaukset hauskaan pohjaan. Diplomin voi täyttää myös tietokirjasta.
Voitte myös kuvata kirjasuosituksesta videoesittelyn. Mallia kirjaesittelyyn voitte ottaa Sinin Hotelli Flamingo -esittelystä tai Adan ja Kaisan Harry Potter -sarjaesittelystä.
Kirjallisuuden ystävätesti
Ystävien lukukirjasta löytyy hauska ystävätesti. Oppilaat vastaavat kysymyksiin, minkä jälkeen selviää, kuka tuttu kirjallisuuden henkilö olisi hyvä ystävä. Seuraava luettava kirja voi liittyä kyseiseen hahmoon.
Draamaleikkejä ja tunteiden tulkintaa
Millainen on unelmien lukupaikka? Entä miltä tunteet näyttävät ja kuulostavat? Vastauksia näihin kysymyksiin pääsette pohtimaan, kokeilemaan ja rakentamaan Ystävien aapisen draamaleikki-vinkissä.
Huiman Voitko auttaa -videolla kuvataan tilanne oppilaiden leivontahetkestä. Katsokaa video ja keskustelkaa, mitä pitää ottaa huomioon, kun toimitaan ryhmässä.