Lucia firas på luciadagen den 13 december – ofta med sång och musik i ett luciatåg.
Luciadagen firas den 13 december. Vi sammanställde några tips inför högtiden. Den korta videon tar dig med i Luciadagens stämning och det goda receptet på Lucia-bullar bekantar dig med termer inom bakning!
Videon av Luciadagen
Video löytyy lukion uudesta B1-ruotsin Effekt-sarjan materiaalista.
Lucia-bullar
Har du smakat på hembakade Lucia-bullar? Bullarna kan också kallas för lussekatter, lussebullar eller saffranskusar. Så här bakar du lussekatter hemma:
Gör så här:
- Smula 50 gram jäst i en skål.
- Smält 100 gram smör i en kastrull. Tillsätt 5 dl mjölk.
- Värm till max 37°. När det varken känns kallt eller varmt, då är det lagom varmt. (Testa genom att stoppa ner ditt finger i vätskan.)
- Häll över 50 g jäst.
- Tillsätt kvarg och kryddorna (socker, salt, saffran) och vetemjölet.
- Bullarna blir luftigare och godare om du inte använder för mycket mjöl.
- Arbeta degen och låt sedan jäsa övertäckt i en halv timme.
- Ta upp degen på ett bord med lite mjöl på. Dela den i cirka 30 bitar och baka ut till fina lussekatter.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa igen.
- Garnera med russin och pensla med vispat ägg.
- Grädda (225°) i mitten av ugnen 5-7 min. (små bullar tar kortare tid)
- Njut!
Ingredienser:
- 50 g jäst
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 250 g kvarg
- 0,5 g saffran
- 1,5 dl strösocker
- en smula salt
- cirka 1 kg vetemjöl
- 1 ägg
- russin