Smörgåstårta – en svensk festfavorit som hör till skolavslutningen. Antingen med klassiska fyllningar, som skinka och lax, eller helt vegetariska. Garnera smörgåstårtan med till exempel mörka vindruvor och färska örter. Låt festligheterna och sommarlovet börja!
Gör så här
Smörgåstårtan görs av skivad formfranska. I vårt recept finns två olika fyllningar att välja mellan. Skinkan, salamin och laxen kan bytas ut mot en vegetarisk variant om du inte äter kött. Tårtan består av fyra lager, så det är tre av dem som ska bredas med fyllningen. Efter att du har valt din fyllning, blanda alla ingredienserna och rör om till en jämn smet.
Skär bort kanterna på brödskivorna så att hörnen blir så raka som möjligt. Lägg ut tre brödskivor bredvid varandra. Pensla skivorna lätt med grönsaksbuljongen och citronsaften. Var försiktig så att tårtan inte blir för fuktig.
Bred ut en tredjedel av fyllningen över första raden med brödskivor och täck sedan med ett nytt lager bröd. Fortsätt på samma sätt tills du har fyra lager bröd. Linda in tårtan i plastfolie och låt den dra i kylskåpet över natten. Bred ut blandningen av färskost och crème fraîche över tårtan och längs kanterna. Dekorera enligt tycke och smak före serveringen.
Ingredienser (för en tårta)
12 stora skivor formbröd (vete eller fullkorn)
1 dl mild grönsaksfond som blandas med 1 msk citronsaft
Fyllning 1 (skinka)
400 g naturell färskost
200 g crème fraîche
200 g skinka i små bitar
200 g salami i små bitar
1 dl finskuret äpple (helst grönt äpple)
1 dl finskuren paprika
1 dl finskuren saltgurka
1 dl finhackad gräslök
svartpeppar och salt
Dekoration
200 g färskost med gräslöksmak
1 msk crème fraîche
rullade salami- och skinkskivor
halverade mörka vindruvor
gurka i skivor
körsbärstomater
örter (till exempel ärtskott eller citronmeliss)
Fyllning 2 (lax)
400 g naturell färskost
200 g crème fraîche
150 g kallrökt lax
200 gravad lax
1 dl småskuren saltgurka
0,5 dl finhackad gräslök
0,5 dl finhackad dill
1 tsk citronsaft
0,5 tsk senap
1 tsk socker
svartpeppar och salt
Dekoration
200 g färskost med gräslöksmak
1 msk crème fraîche
gravad lax (rullade)
gurka i skivor
halverade körsbärstomater
halverade mörka vindruvor
örter (till exempel dill, citronmeliss, ärtskott)
citron- eller limeskivor