3

Motivointi

Uudistunut Lapsen ja perheen tukena -oppimateriaali tukee monipuolista oppimista

Tutkinnon uudistuksen mukaan päivitetty Lapsen ja perheen tukena -oppimateriaali tarjoaa entistä monipuolisempia sisältöjä, jotka vastaavat paremmin erilaisten opiskelijoiden tarpeisiin.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteet on uudistettu vastaamaan paremmin sekä tämän hetken että tulevaisuuden työelämän vaatimuksia. Myös Lapsen ja perheen tukena -oppimateriaali on uudistettu sopimaan uusiin tutkinnon perusteisiin sekä lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalan opetukseen.

Keskeinen uudistus oppimateriaalissa on kirjan jako osaamisalan tutkinnon osien mukaan kahteen erilliseen lukuun: Lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistämiseen sekä Lapsen, nuoren ja perheen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Uudelleenjaon myötä oppimateriaali on selkeämpi. Se myös palvelee paremmin opiskeluissa ja työelämässä suuntautumista, sillä oppimateriaalin toinen osa perustuu moniin tosielämän työtehtäviin.

‒ Uudistunut Lapsen ja perheen tukena tarjoaa nyt kattavan pohjan lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalan opetukseen. Se vahvistaa opiskelijoiden ammattiosaamista kiinnostavilla sisällöillään, kertoo Outi Tirkkonen oppimateriaalin tekijäryhmästä.

Sama oppimateriaali sopii eri oppimisvaiheissa oleville opiskelijoille

Lapsen ja perheen tukena -oppimateriaalissa on edelleen tuttuja sisältöjä ja elementtejä, mutta niiden rinnalle on laadittu monipuolisia tekstejä ja tehtäviä tämän hetken työelämästä.

‒ Uudistuksessa kiinnitimme huomiota siihen, että jatkossa oppimateriaali on entistä monikäyttöisempi ja lähestyttävämpi ja että yhä useampi saa siitä tarvitsemansa tiedot.

Oppimateriaalin perusteksti tiivistää osaamisen kannalta tärkeimmät asiat. Jos opiskelija tähtää arvioinnissa tasolle 1‒2, hän löytää tarvittavat tiedot tietolaatikoista, lihavoinneista, puhekuplista ja kuvateksteistä. Kun opiskelija tähtää tasolle 4‒5 ja aikoo jatkaa opintojaan, pystyy hän syventämään osaamistaan digikirjan lisäteksteillä ja -tehtävillä.

Uudistuksen myötä kaikista osioista löytyy toiminnallisia tehtäviä, jotka kannustavat opiskelijoita oppimaan yhdessä tekemällä ja pohtimalla. Oppimateriaalissa on lisäksi Opi työelämässä -tehtäviä, jotka sopivat myös oppisopimusopiskelijoille.

‒ Kun mietitään tätä meidän todella käytännönläheistä alaa, pitää tietää, mitä ja miksi tehdään. Siksi tarvitaan niitä, jotka osaavat ratkaista erilaisia tilanteita. Joku oppii pohjatiedot käytännön tekemisen kautta ja toinen lukemalla, mikä haastaa myös meitä opettajia löytämään uusia oppimisen tapoja, Tirkkonen kertoo ja jatkaa:

‒ Ammatillisessa opetuksessa on entistä enemmän henkilökohtaisia oppimispolkuja ja -suunnitelmia. Opiskelijalla voi olla esimerkiksi työelämäpainotteinen oppimistapa. Tämänkin vuoksi oppimateriaaliin on tuotu mahdollisimman paljon monikerroksellisuutta ja monitasoisuutta digisisältöjen kautta. Lukeminen kun ei ole kaikille helpoin tapa oppia.

Kun opiskelijalla on pääsy digitehtäviin, hän voi tehdä tehtäviä ja perehtyä syventäviin materiaaleihin joko mobiililaitteella tai tietokoneella. Vieraskieliset opiskelijat voivat digikirjan käyttäjinä hyödyntää myös kätevää käännöstyökalua, kun tarvitsevat tukea tekstin ymmärtämisessä

Käytännön esimerkit motivoivat keskittymään

Tirkkonen opettaa itse lähihoitajaopiskelijoille kasvatusaineita Porvoon Careeriassa ja on huomannut oman pitkän uransa aikana, että tehtävien monipuolisuus on tärkeää opiskelijoiden motivoinnissa. Tämä on huomioitu myös oppimateriaalin uudistustyötä tehtäessä.

Vaikka tutkinnon perusteiden opiskelu olisikin joskus hankalaa tai uuvuttavaa, käytännön esimerkit työelämästä antavat tuoreita näkökulmia. Tirkkonen vinkkaa, että oppitunnin alussa kannattaa viritellä opiskelijoita teorian opiskeluun hyödyntämällä Opettajan digiopetusmateriaalista tunnin aiheeseen ja oikeisiin työtilanteisiin liittyviä kysymyksiä.

Oppimateriaalissa on case-esimerkkejä, jotka liittävät yhteen opiskelijan oman kokemuksen ja nykyisen tietopohjan sekä opiskeltavan asian. Puhekuplissa on lainauksia eri alojen ammattilaisilta, mikä tukee ammatti-identiteetin muodostumista.

Lapsen ja perheen tukena -oppimateriaali tarjoaa opettajalle työkaluja osaamisen hankkimisen arviointiin. Digiopetusmateriaalin kertaustestin avulla opettaja näkee, kuinka opiskelijat ovat omaksuneet opiskellut asiat. Ohjaamosta puolestaan voi seurata, miten tehtävien tekeminen edistyy, ja antaa sen perusteella välineitä osaamisen hankkimisen ja oppimisen edistämiseen.

‒ Kerron aina opiskelijoille, että opettajan on ikään kuin valmentajan roolissa. Työpaikalla tehtävä näyttö on opiskelijalle merkittävä saavutus, ja valmentajan tehtävä on varmistaa, että opiskelija selviytyy näytöstä. Siksi oppilaitoksissa on vahvistettava tietopohjaa erilaisia käytännön tilanteita varten, Tirkkonen kertoo.

‒ Paras motivoija on innostunut ja asiasta kiinnostunut opettaja. Laadukas ja valmis oppimateriaali innostaa myös opettajia, jolloin heillä riittää energiaa vuorovaikutukseen ja opiskelijoiden kohtaamiseen.

Tutustu oppimateriaaliin verkkokaupassamme »

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Lähihoito

Digitaalisuus opiskelussa

Kampuksen käännöstyökalu auttaa vieraskielisiä opiskelijoita

Eriyttäminen

OMA Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen on toivottu uutuus tukea tarvitseville opiskelijoille