Pia Kyllönen toimii Helsingin aikuislukiossa apulaisrehtorina sekä matematiikan, fysiikan ja kemian opettajana. Hän on ollut opetusalalla jo viisitoista vuotta ja on yksi uudistetun Tekniikan laskutaito -oppimateriaalin tekijöistä.
Pia Kyllösen mukaan ammatillista koulutusta kuvaa tällä hetkellä parhaiten sana heterogeenisyys. Noin viisitoista prosenttia ammatillisen koulutuksen opiskelijoista on vieraskielisiä, ja heillä on ymmärrettävästi suomen kieleen liittyviä haasteita. Lisäksi opiskelijoiden motivaatiotasoissa on paljon eroavuutta.
– Jotkut tulevat opiskelemaan ilman suurta motivaatiota tai jatkosuunnitelmia. Toiset taas ovat hyvinkin motivoituneita ja hakevat opinnoista reittiä korkeakouluopintoihin. Kaikki tämä tulee ottaa ammatillisen opetuksen oppimateriaalissa huomioon, Kyllönen kuvailee. Uudistetussa materiaalissa on keskitytty selkeään kieleen ja lauserakenteisiin. Materiaalin kaikki tehtävät ovat tekniikan alalta, joten opiskelijat eivät Kyllösen mukaan kyseenalaista, mihin matematiikkaa alalla tarvitaan. Paras tilanne hänen mukaansa onkin, jos Tekniikan laskutaidon tehtävien lisäksi opiskelija pääsisi harjoittelemaan samoja taitoja käytännön työtehtäviä tehdessään. Silloin ne vahvistaisivat toinen toisiaan.
Motivaatiota pelillisyydestä
Uudistettu oppimateriaali on rakennettu pelilliseen muotoon. Jokaisen pääluvun alussa on pelilauta, johon on kuvattu opiskelijan oppimispolku. Alussa opiskelijat asettavat omat tavoitteensa opintojaksolle, ja oppimateriaali ohjaa työskentelemään kyseistä tavoitetta kohti. Opiskelija voi itse päättää, miten opiskelee uutta asiaa: lukeeko teoriaa ja esimerkkejä vai katsooko teoriaosuudet videosisällöistä. Tehtäviin siirryttäessä kaikki aloittavat samalta tasolta, ja sen jälkeen on tarjolla vielä kahden tasoisia syventäviä tehtäviä.
Tekniikan laskutaidosta löytyy lisäksi tarkistuspisteitä, joissa Testaa taitosi -tehtävillä testataan oma osaamisen taso.
– Joskus opiskelijoilla ei meinaa riittää kärsivällisyyttä opiskella perusasioita, ja silloin voi muodostua osaamisen aukkoja. Testaa taitosi -tehtävät paljastavat mahdolliset puutteet, ja opiskelijalla on mahdollisuus kerrata asioita. Tällöin ei tule yllätyksiä koetilanteessa, Kyllönen kuvailee.
Materiaali mahdollistaa yksilöllisen oppimisen mallin mukaisen opiskelun.
– Opettaja voi oppitunnilla keskittyä ohjaamaan tukea tarvitsevia, ja itsenäisemmin etenevät opiskelijat pystyvät etenemään materiaalin avulla omassa tahdissaan. Näin oppimateriaali tukee kaiken tasoisia opiskelijoita, Kyllönen kertoo.
Uudistettu materiaali parantaa heikompien opiskelijoiden tuloksia
Kyllösen mielestä materiaalissa on ehdottomasti parasta uudet elementit, kuten videot, joita hän on hyödyntänyt omassa työssään. Ne ovat muun muassa parantaneet heikompien opiskelijoiden tuloksia.
– Kerrankin ammatillisella puolella on opettajan materiaali, joka oikeasti tukee opettajan työtä ja opiskelijan oppimista, hän kiittelee ja jatkaa:
– Kampuksen Opettajan digiaineistosta löytyy Testaa taitosi -tehtävien lisäksi lisää videoita, Ymmärsitkö-tehtäviä, joilla testataan, ymmärsikö opiskelija opeteltavan teoria-asian sekä Tutki-tehtäviä, joissa hyödynnetään oppimista tukevia simulaatioita. Tämä on kaiken kaikkiaan monipuolinen paketti, joka varmistaa monessa kohtaa, että opiskelijat ovat oppineet käsiteltävät asiat. Lisäksi materiaali säästää selkeästi opettajan aikaa.
Kyllönen on innoissaan erityisesti videoista, joita on tehty materiaaliin runsas määrä. Opiskelijat voivat kerrata niistä omassa tahdissaan opeteltavia asioita. Videot löytyvät opiskelijan digikirjasta tai Arttu-sovelluksesta, jos opiskelijan käytössä on painettu kirja.
– Me tekijät olemme matematiikan opettajia, joille pedagogiikka ja erilaiset oppijat ovat sydäntä lähellä. Se näkyy valmiissa oppimateriaalissa. Toivottavasti se myös välittyy opettajille, jotka ottavat materiaalin käyttöön, Kyllönen tiivistää.
Tutustu Tekniikan laskutaito Opettajan digiaineistoon
Yhtälöiden ymmärrys parani huomattavasti, kun katsottiin videoita.
– käyttäjäpalaute Opettajan digiaineistosta
Katso Tekniikan laskutaidon digiaineiston koulutustallenne tästä. Jos video ei avaudu, löydät sen myös Youtube-kanavaltamme.