Tisdagen den 21 februari är det ”fettisdagen”. Då börjar många svenskar äta fastlagsbullar, eller semlor som det heter på sverigesvenska.
Tisdagen den 21 februari är det ”fettisdagen”. Då börjar många svenskar äta fastlagsbullar, eller semlor som det heter på sverigesvenska. Vi har gjort ett recept på hur man kan baka sina egna semlor. Smaklig måltid!
Dina vänner på Effekt.
Semlor
Ingredienser:
- 50 g jäst
- 2 tsk (tesked) kardemumma
- 1 tsk salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 200 g smör
- 5 dl mjölk
- 2 dl strösocker
- 13 dl vetemjöl (cirka)
- 1 ägg
Fyllning:
- Mandelmassa eller sylt (jordgubbar och hallon funkar lika bra)
Garnering:
- 3 dl vispgrädde
- Florsocker eller mandelspån
Gör så här:
- Smula ned 50 gram jäst i en skål.
- Smält 200 gram smör i en kastrull. Tillsätt 5 dl mjölk.
- Värm till max 37°. När det varken känns kallt eller varmt, då är det lagom varmt. (Testa genom att stoppa ner ditt finger i vätskan.)
- Häll vätskan över jästen.
- Tillsätt kryddorna (socker, salt, kardemumma) och vetemjölet.
- Bullarna blir luftigare och godare om du inte använder för mycket mjöl.
- Arbeta degen smidig för hand eller i maskin. Låt sedan jäsa övertäckt i en halv timme.
- Ta upp degen på ett bord med lite mjöl på. Dela den i små bitar och baka ut till fina semlor.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa igen.
- Grädda (220°) i mitten av ugnen 6-9 min. Små bullar tar kortare tid.
Garnering:
Skär av locket på varje bulle. Lägg i mandelmassan eller sylten. Vispa grädden och spritsa den på bullarna. Lägg på locken sist. Pudra över med lite florsocker eller garnera med mandelspån.